Οι ενεργοί χρήστες του Facebook έχουν ξεπεράσει το 1.6 δισ. και θα περίμενε κανείς ότι τα προσωπικά status θα είχαν κατακλύσει το κοινωνικό δίκτυο με τέτοια ανάπτυξη στη βάση χρηστών. Παρόλα αυτά, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται πολύ μεγάλη πτώση στα status updates και ως επί το πλείστον τα News Feed έχουν γεμίσει με reshared videos, memes, άρθρα ειδησεογραφικών ιστοσελίδων και διαφημίσεις.
Αντ’ αυτού, οι χρήστες έχουν στραφεί σε άλλες εφαρμογές για να μοιραστούν προσωπικές στιγμές και σκέψεις (π.χ. Instagram, Snapchat), τόσο επειδή αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια για τα δεδομένα τους, αλλά κι επειδή έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες προβολής των updates στους φίλους τους. Θα έχετε παρατηρήσει κι εσείς, άλλωστε, ότι από τους 800 φίλους που έχετε στο Facebook, ζήτημα να βλέπουν τις αναρτήσεις σας το 10% εξ αυτών. Αυτό οφείλεται και στον αλγόριθμο που χρησιμοποιεί η Facebook για να εμφανίζεται στο News Feed του χρήστη υλικό από τους φίλους που τον ενδιαφέρουν περισσότερο.
Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας The Information, έχει συσταθεί εδώ και αρκετούς μήνες μια ομάδα στο εσωτερικό της εταιρείας, η οποία προσπαθεί να βρει τρόπους να αντιστρέψει την κατάσταση και σημειώνεται ότι το νέο σύστημα σχολιασμού (Facebook Reactions) ενσωματώθηκε για να παρακινήσει τους χρήστες να μοιραστούν πιο προσωπικές απόψεις.
Η Facebook σχολίασε το δημοσίευμα της ιστοσελίδας αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι:
“Το κοινό συνεχίζει να μοιράζεται τόνους πληροφοριών στο Facebook. Το συνολικό επίπεδο διαμοιρασμού παραμένει στα ίδια υψηλά επίπεδα των προηγούμενων ετών”
Προφανώς, αυτό δεν σημαίνει ότι έφτασε το τέλος του Facebook, αλλά η απουσία προσωπικών updates μπορεί μελλοντικά να μειώσει το καθημερινό ενδιαφέρον των χρηστών. Από την άλλη, ίσως ο κόσμος άρχισε να συνειδητοποιεί (επιτέλους) ότι “τά έν οίκω μή έν δήμω”…
Έχετε κάτι να προσθέσετε σε αυτό το άρθρο; Μοιραστείτε το στα σχόλια.
Τα σχόλια σας