Εμφύτευμα στον εγκέφαλο επιτρέπει σε παράλυτο άνδρα, να κουνήσει τα δάχτυλά του

Κοινοποιήστε το

Ερευνητές τοποθέτησαν ένα εμφύτευμα στον εγκέφαλο ενός ασθενούς, του Ian Burkhart, χάρη στο οποίο κατάφερε να χρησιμοποιήσει το χέρι του για να παίξει ένα video game, παρά τον τραυματισμό που είχε υποστεί πριν από 6 χρόνια, ο οποίος δεν του επιτρέπει να περπατήσει και να κουνήσει τα χέρια του από την περιοχή των δικεφάλων και κάτω.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που ένα άτομο με παράλυση καταφέρνει να κινήσει τα μέλη του, χρησιμοποιώντας μόνο τον εγκέφαλό του. Ο Burkhart έχει υποστεί σοβαρή βλάβη στη σπονδυλική στήλη, από βουτιά σε νερά που ήταν πιο ρηχά από ότι περίμενε.

 

Οι ερευνητές τοποθέτησαν ένα chip στο αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου του, το οποίο επιτρέπει την αποστολή σημάτων από τον εγκέφαλο στο δεξί χέρι. Με τον τρόπο αυτό, ο Burkhart κατάφερε να εκτελέσει βασικές κινήσεις με το χέρι του, όπως το κράτημα μιας κούπας, αλλά και να κινήσει ξεχωριστά τα δάχτυλά του για να παίξει το Frets on Fire, ένα παιχνίδι που μοιάζει με το Guitar Hero.

 

Δημοσιευμένη Εικόνα

 

Το βασικό πρόβλημα του Burkhart είναι ότι, όταν προσπαθεί να κουνήσει τα δάχτυλά του, το σήμα που στέλνει ο εγκέφαλος, δεν φτάνει στο χέρι του. Επειδή λοιπόν, η αποκατάσταση της σύνδεσης αυτής είναι δύσκολη υπόθεση, οι ερευνητές προτίμησαν να δημιουργήσουν μια νέα δίοδο για τη μεταφορά των σημάτων.

 

Το σύστημα που αξιοποιήθηκε στην προκειμένη περίπτωση αποτελείται από 3 μέρη: το chip που εμφυτεύθηκε στον εγκέφαλο, έναν υπολογιστή και μια σειρά από ηλεκτρόδια που τοποθετούνται στο χέρι του ασθενούς. Όταν ο Burkhart σκέπτεται την κίνηση, το εμφύτευμα ανιχνεύει τα σήματα και τα στέλνει στον υπολογιστή, ο οποίος, στη συνέχεια, τα αποκωδικοποιεί και στέλνει την πληροφορία στα ηλεκτρόδια που είναι τοποθετημένα στο χέρι του.

 

Δημοσιευμένη Εικόνα

 

Έπειτα, τα ηλεκτρόδια, μέσω ηλεκτρικής διέγερσης, ενεργοποιούν τους μύες και επιτρέπουν στον Burkhart να πραγματοποιήσει την κίνηση που σκέπτεται. Ο υπολογιστής λοιπόν λειτουργεί ως διαμεσολαβητής ανάμεσα στον εγκέφαλο και τους μύες του Burkhart.

Διαβάστε επίσης  Η χρήση smartphone στο σκοτάδι μπορεί να τυφλώσει

Οι ερευνητές επιθυμούν να αυξήσουν τον αριθμό των 96 ηλεκτροδίων, που περιέχει προς το παρόν το εμφύτευμα, σε μερικές χιλιάδες, ώστε ο ασθενής να έχει μεγαλύτερο έλεγχο κινήσεων. Επιπλέον, εξετάζουν τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να ξεφορτωθούν τα καλώδια και τον υπολογιστή, εάν το chip μπορεί να αναλάβει όλη τη “δουλειά”, ώστε το συγκεκριμένο σύστημα να μπορεί να αξιοποιείται και εκτός σπιτιού από τους ασθενείς.

 

Προς το παρόν, οι ερευνητές υπολογίζουν ότι το chip μπορεί να παραμείνει πέντε χρόνια στον εγκέφαλο, προτού ο οργανισμός ξεκινήσει να το αποβάλει. Το καλοκαίρι σκοπεύουν να ξεκινήσουν δοκιμές του εμφυτεύματος και με δεύτερο άτομο, πέρα από τον Burkhart.

 

Έχετε κάτι να προσθέσετε σε αυτό το άρθρο; Μοιραστείτε το στα σχόλια.

Πηγή

About admin 691 Articles
Στην σημερινή εποχή η απίστευτη εξέλιξη στην τεχνολογία και την επιστήμη είναι ραγδαία. Για να μην σας πιάνουν "αδιάβαστους" δημιουργήθηκε για εσάς το νέο Κυπριακό Blog τεχνολογίας TechBlogCY με νέα, ενημερώσεις, ειδήσεις, reviews, e-learnings για ότι τρέχει και αφορά την τεχνολογία, την επιστήμη και όχι μόνο. Εδώ θα γίνεις expert

Τα σχόλια σας