Ψυχική διαταραχή θεωρείται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ο εθισμός στο gaming

Πολλοί gamers εμφανίζουν συμπτώματα παρόμοια με αυτά που εντοπίζονται στους χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών.

Κοινοποιήστε το

Ο εθισμός στην τεχνολογία είναι κάτι που εδώ και αρκετά χρόνια απασχολεί τους ειδικούς, με το gaming να έχει βρεθεί πολλές φορές κάτω από το μικροσκόπιο, αφού αρκετοί gamers παρουσιάζουν, όσον αφορά στη συμπεριφορά, ομοιότητες με τους χρήστες ναρκωτικών.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πλέον πήρε επίσημη θέση επάνω στο θέμα, μετά από αρκετούς μήνες, αναγνωρίζοντας τον εθισμό στο gaming ως ψυχική διαταραχή, η οποία συνδέεται με σαφώς ορισμένα διαγνωστικά κριτήρια. Τα τρία κυριότερα από αυτά είναι, όπως ανέφερε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN ο Δρ. Vladimir Poznyak, τα εξής:

  • Το gaming γίνεται από το άτομο προτεραιότητα σε τέτοιο βαθμό, που οι υπόλοιπες δραστηριότητές του περνούν σε δεύτερη μοίρα.
  • Παρά τα παραπάνω, το άτομο όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει τις αρνητικές συνέπειες αυτής του της συμπεριφοράς, αλλά την εντείνει.
  • Η κατάσταση επιφέρει δυσφορία και ζημιώνει την προσωπική, οικογενειακή, κοινωνική, ακαδημαϊκή και επαγγελματική ζωή του ατόμου.

Αντιλαμβάνεστε βέβαια ότι τα παραπάνω θυμίζουν τα κριτήρια διάγνωσης του εθισμού σε εξαρτησιογόνες ουσίες. Ωστόσο, όπως τόνισε και ο Δρ. Poznyak, τα εν λόγω διαγνωστικά κριτήρια δεν πρέπει να παρερμηνευθούν, ενώ ακόμα και άνθρωποι οι οποίοι αφιερώνουν αρκετό χρόνο στο gaming δεν είναι εθισμένοι απαραιτήτως. Γενικότερα, για να διαγνωσθεί ο εθισμός στα βιντεοπαιχνίδια, το άτομο θα πρέπει να παρουσιάζει προβληματική συμπεριφορά για τουλάχιστον ένα έτος.

Διαβάστε επίσης  Σε 8Κ αναμετάδοση οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο

Τα συμπεράσματα του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας δεν υποστηρίζονται πάντως από το σύνολο της επιστημονικής κοινότητας, αφού αρκετοί ειδικοί της Ψυχικής Υγείας θεωρούν ότι η πολύωρη ενασχόληση με τα video games, είναι για πολλούς ανθρώπους μηχανισμός αντιμετώπισης του άγχους ή ακόμα και της κατάθλιψης. Είναι συνεπώς απαραίτητο να αντιμετωπίζεται η βασική αιτία του φαινομένου και να μην εστιάζουν οι θεραπευτές μόνο στα συμπτώματα.

Μπορείτε να βρείτε τη σχετική αναφορά του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας σε αυτό το website.

Έχετε κάτι να προσθέσετε σε αυτό το άρθρο; Μοιραστείτε το στα σχόλια.

Πηγή

About admin 691 Articles
Στην σημερινή εποχή η απίστευτη εξέλιξη στην τεχνολογία και την επιστήμη είναι ραγδαία. Για να μην σας πιάνουν "αδιάβαστους" δημιουργήθηκε για εσάς το νέο Κυπριακό Blog τεχνολογίας TechBlogCY με νέα, ενημερώσεις, ειδήσεις, reviews, e-learnings για ότι τρέχει και αφορά την τεχνολογία, την επιστήμη και όχι μόνο. Εδώ θα γίνεις expert

Τα σχόλια σας