Αμοιβή $100.000 σε όποιον λύσει το μυστήριο του MS-DOS

Βασίζεται το πρώτο λειτουργικό σύστημα της Microsoft σε κλεμμένο κώδικα; Αποδείξτε το και θα λάβετε ένα σημαντικό ποσό ως αμοιβή!

Κοινοποιήστε το

Φημολογείται εδώ και χρόνια, ότι μέρος του κώδικα που χρησιμοποιήθηκε στο MS-DOS της Microsoft, έχει αντιγραφεί αυτούσιος -παράνομα- από το CP/M, ένα προγενέστερο λειτουργικό σύστημα, που δημιούργησε ο Gary Killdal.

Αν και μέχρι σήμερα καμία τέτοια φήμη δεν έχει επιβεβαιωθεί, ο ερευνητής Bob Zeidman είναι βέβαιος ότι η Microsoft είχε πράγματι χρησιμοποιήσει κλεμμένο κώδικα στο δημοφιλές προϊόν της. Ο ίδιος μάλιστα το 2012 αποπειράθηκε, αξιοποιώντας προηγμένο λογισμικό, να αποκαλύψει την αλήθεια. Αν και δεν τα κατάφερε, δημοσίευσε το άρθρο “Did Bill Gates Steal the Heart of DOS?” (σ.σ. διαβάστε το, είναι αρκετά ενδιαφέρον), στο οποίο παρουσιάζει τα ευρήματά του.

Διαβάστε επίσης  Στο 13% το μερίδιο αγοράς των Windows 10

Ωστόσο, η επιμονή του ερευνητή φαίνεται ότι δεν εξαντλείται εύκολα. Μελετώντας πρόσφατα ξανά τον κώδικα των δύο λειτουργικών συστημάτων, που πλέον διατίθεται ελεύθερα, διαπίστωσε ότι παρότι δεν υπάρχουν εμφανή σημάδια αντιγραφής εκ μέρους της Microsoft, τουλάχιστον 22 κλήσεις συστήματος του MS-DOS, που αφορούν βασικές διεργασίες όπως την επικοινωνία με εκτυπωτές, σκληρούς δίσκους κλ.π, λειτουργούν με πανομοιότυπο τρόπο με τις αντίστοιχες του CP/Μ. Έτσι, θέλοντας να φτάσει στην άκρη του νήματος, ο Zeidman θα μοιράσει $200.000 ως αμοιβή σε δύο άτομα που είναι διατεθειμένα να τον βοηθήσουν στην προσπάθειά του να αποκαταστήσει την αλήθεια.

Συγκεκριμένα, ο ερευνητής προτίθεται να δώσει $100.000 σε όποιον καταφέρει να συλλέξει “αποδεκτά αποδεικτικά στοιχεία” ότι μέρος του κώδικα του MS-DOS έχει κλαπεί, καθώς και άλλα $100.000 σε εκείνον που θα καταφέρει να εντοπίσει και να ενεργοποιήσει την περιβόητη “Killdall copyright function”, μια φημολογούμενη διεργασία κρυμμένη στο λειτουργικό σύστημα της Microsoft, που εάν κληθεί, υποτίθεται ότι επιστρέφει μια σαφή αναφορά στον Gary Killdal, τον δημιουργό του CP/M, ως κάτοχο των πνευματικών δικαιωμάτων του λογισμικού.

Όσοι είστε αρκετά τολμηροί και έχετε τις απαραίτητες γνώσεις, μπορείτε να βρείτε περισσότερα στοιχεία, καθώς και την πλήρη ανάλυση του κώδικα των δύο λειτουργικών συστημάτων από τον Zeidman, κάνοντας κλικ εδώ.

Έχετε κάτι να προσθέσετε σε αυτό το άρθρο; Μοιραστείτε το στα σχόλια.

Πηγή

About admin 691 Articles
Στην σημερινή εποχή η απίστευτη εξέλιξη στην τεχνολογία και την επιστήμη είναι ραγδαία. Για να μην σας πιάνουν "αδιάβαστους" δημιουργήθηκε για εσάς το νέο Κυπριακό Blog τεχνολογίας TechBlogCY με νέα, ενημερώσεις, ειδήσεις, reviews, e-learnings για ότι τρέχει και αφορά την τεχνολογία, την επιστήμη και όχι μόνο. Εδώ θα γίνεις expert

Τα σχόλια σας