Επιστήμονες ανέπτυξαν «ενέσιμη» μικροκάμερα

Η συσκευή μπορεί να αξιοποιηθεί στην ιατρική, τη βιομηχανία αλλά και τη ρομποτική.

Κοινοποιήστε το

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Στουτγκάρδης ανέπτυξαν μια ειδική κάμερα με τρεις φακούς, που είναι τόσο μικρή, ώστε είναι δυνατή η τοποθέτησή της μέσα στο ανθρώπινο σώμα μέσω ένεσης.

Είναι όμως ακόμα εντυπωσιακότερο, το ότι η λιλιπούτεια συσκευή κατασκευάστηκε αξιοποιώντας τη μέθοδο της 3D εκτύπωσης. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το επίτευγμα αυτό αποτελεί ορόσημο για τη συγκεκριμένη τεχνολογία.

Διαβάστε επίσης  3D εκτυπωτής από τη Mattel με τιμή $300, που επιτρέπει τη δημιουργία παιχνιδιών

Σύμφωνα με το Phys.org, η κάμερα έχει πλάτος μόνο 120 μm και είναι ικανή για λήψεις σε απόσταση μόλις 3 mm, τις οποίες τροφοδοτεί στο ιατρικό προσωπικό μέσω μιας εξαιρετικά λεπτής οπτικής ίνας, μήκους σχεδόν 170 cm.

57715723340a6

Θεωρητικά, η συσκευή θα επιτρέπει σύντομα την λεπτομερή εξέταση ασθενών, χωρίς να προκαλείται πόνος ή δυσφορία. Πάντως, πέρα από τις προφανείς εφαρμογές της συγκεκριμένης τεχνολογίας στην Ιατρική, οι επιστήμονες θεωρούν ότι η μικροσκοπική κάμερα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί επίσης στη βιομηχανία, για την εποπτεία δύσβατων σημείων, αλλά ακόμα και να αποτελέσει το «μάτι» μικροσκοπικών ρομπότ.

Έχετε κάτι να προσθέσετε σε αυτό το άρθρο; Μοιραστείτε το στα σχόλια

Πηγή

About admin 691 Articles
Στην σημερινή εποχή η απίστευτη εξέλιξη στην τεχνολογία και την επιστήμη είναι ραγδαία. Για να μην σας πιάνουν "αδιάβαστους" δημιουργήθηκε για εσάς το νέο Κυπριακό Blog τεχνολογίας TechBlogCY με νέα, ενημερώσεις, ειδήσεις, reviews, e-learnings για ότι τρέχει και αφορά την τεχνολογία, την επιστήμη και όχι μόνο. Εδώ θα γίνεις expert

Τα σχόλια σας