Η IBM προσφέρει ελεύθερη online πρόσβαση σε κβαντικό υπολογιστή της

Κοινοποιήστε το

Για δεκαετίες το quantum computing αποτελεί αντικείμενο μελέτης σε ερευνητικά εργαστήρια σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η IBM ωστόσο, τώρα που έχει στα χέρια της, το λειτουργικό πρωτότυπο ενός κβαντικού υπολογιστή αποφάσισε να προσφέρει πρόσβαση στις δυνατότητες του μέσω του Internet ώστε να μπορεί να το χρησιμοποιήσει κυριολεκτικά ο καθένας.

 

Η εταιρεία έκανε τον δικό της κβαντικό υπολογιστή 5 qubits που βρίσκεται σε ένα εργαστήριο της στην Ν. Υόρκη, προσβάσιμο εξ αποστάσεως χρησιμοποιώντας ένα ειδικά ανεπτυγμένο λογισμικό. Το φιλικό πάντως προς τον χρήστη interface δεν είναι για όλους, αφού εξακολουθεί να απαιτεί από τον χρήστη να έχει κατανοήσει τον τρόπο λειτουργίας των κβαντικών συσκευών, κάτι που βεβαίως σημαίνει ότι είναι πέραν των γνώσεων αρκετών από εμάς.

Διαβάστε επίσης  Σημαντική αύξηση στο τζίρο της AMD

Να αναφέρουμε σε αυτό το σημείο, ότι στο επιστημονικό πεδίο του κβαντικού υπολογισμού και στην τεχνολογία των κβαντικών υπολογιστών, το quantum bit, ή συνηθέστερα qubit, είναι η στοιχειώδης μονάδα κβαντικής πληροφορίας. Η διαφορά από το “κλασικό” δυαδικό ψηφίο (bit) είναι ότι ενώ το bit μπορεί να πάρει μόνο μια από δύο δυνατές τιμές, (είτε 0 είτε 1) το qubit, μπορεί να είναι μια υπέρθεση (άθροισμα) και των δύο καταστάσεων ταυτόχρονα. Αυτή η πιθανότητα υπέρθεσης –το να είναι 1 και 0 ταυτόχρονα- σημαίνει ότι οι κβαντικοί υπολογιστές μπορούν να κάνουν ορισμένες εργασίες πολύ ταχύτερα από τους κλασικούς υπολογιστές.

 

Προσομοιωτές κβαντικών υπολογιστών έχουν διατεθεί online και παλαιότερα, ωστόσο είναι μάλλον πρώτη φορά που γίνεται διαθέσιμη online η hardware υποδομή quantum computing μίας εταιρείας για ευρεία χρήση από το κοινό.

 

Ορισμένοι βεβαίως, και δικαίως, μπορούν να ισχυριστούν ότι πρόκειται για ένα εργαλείο marketing της εταιρείας IBM. Όμως η ανακοίνωση είναι πιο σημαντική από αυτό.

 

Η πρόσβαση σε μία πραγματική κβαντική συσκευή από φοιτητές, ερευνητές ή από απλούς ανθρώπους που έχουν πάθος με την τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει να εξελιχθούν ταχύτερα τα πράγματα. Μερικοί από αυτούς ενδεχομένως να εντοπίσουν κάποιο πρόβλημα ή λάθος ή ακόμα και μία ενδιαφέρουσα συμπεριφορά στην συσκευή, που θα βοηθούσε τους επιστήμονες της IBM στην εξέλιξη της.

 

Η IBM εργάζεται πάνω στους κβαντικούς υπολογιστές τα τελευταία 35 χρόνια ενώ σύμφωνα με τον Jerry Chow, Manager του Experimental Quantum Computing Group της IBM, στην πραγματικότητα το πεδίο της επιστήμης της κβαντικής πληροφορικής ιδρύθηκε από το τμήμα IBM Research και τον IBM Fellow, Charles Bennett.

 

“Ένα από τα κβαντικά chips της IBM μπορεί να αντέξει περισσότερα από 100μsec συνοχής”, δήλωσε ο Chow, “κάτι ανήκουστο οπουδήποτε αλλού στην κοινότητα” συμπλήρωσε. Για να δοκιμάσετε την υπηρεσία Quantum Experience της IBM, πατήστε εδώ. http://www.ibm.com/quantumcomputing

 

Έχετε κάτι να προσθέσετε σε αυτό το άρθρο; Μοιραστείτε το στα σχόλια

Πηγή

About admin 691 Articles
Στην σημερινή εποχή η απίστευτη εξέλιξη στην τεχνολογία και την επιστήμη είναι ραγδαία. Για να μην σας πιάνουν "αδιάβαστους" δημιουργήθηκε για εσάς το νέο Κυπριακό Blog τεχνολογίας TechBlogCY με νέα, ενημερώσεις, ειδήσεις, reviews, e-learnings για ότι τρέχει και αφορά την τεχνολογία, την επιστήμη και όχι μόνο. Εδώ θα γίνεις expert

Τα σχόλια σας