Το πρώτο ασανσέρ χωρίς σχοινί που θα πηγαίνει σε όλες τις κατευθύνσεις θα εγκατασταθεί στο Βερολίνο

Κοινοποιήστε το

Το μέλλον είναι και επίσημα εδώ. Φέτος, η εταιρεία ThyssenKrupp θα εγκαταστήσει τον πρώτο ανελκυστήρα πολλαπλών κατευθύνσεων χωρίς σχοινιά, στο Βερολίνο της Γερμανίας.

Όπως γνωρίζετε, οι ανελκυστήρες λειτουργούν μετακινώντας την καμπίνα προς τα πάνω και προς τα κάτω σε μια αυστηρά κάθετη γραμμή, χρησιμοποιώντας καλώδια. Το Multi από την άλλη πλευρά, κάνει το ασανσέρ να μοιάζει περισσότερο με ένα σύστημα μετρό. Οι καμπίνες ταξιδεύουν προς τα πάνω και προς τα κάτω, καθώς και προς τα πλάγια. Κάθε σύστημα ενσωματώνει πολλαπλές καμπίνες, που τροφοδοτούνται ξεχωριστά από γραμμικούς ηλεκτροκινητήρες επαγωγής.

Διαβάστε επίσης  Παιδιά παίζουν με tablets και δεν αντιλαμβάνονται ότι τους αλλάζουν τους γονείς τους.

Αυτός ο ανελκυστήρας μπορεί να κινηθεί προς τα πλάγια! Ο ανελκυστήρας μιμείται το σύστημα του μετρό Οι καμπίνες λειτουργούν σε ένα σύνολο από ράγες, σαν ένα σύστημα μετρό. Ενώ οι καμπίνες είναι μικρότερες και πιο αργές από ένα παραδοσιακό ασανσέρ, η δυνατότητα για πολλαπλές καμπίνες σημαίνει πολύ σύντομες περιόδους αναμονής.

Σε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε η εταιρεία, μπορείτε να δείτε ένα κλιμακωτό μοντέλο του πολυκατευθυνόμενου ανελκυστήρα, που λειτουργεί με καμπίνες που κινούνται γύρω από ένα κομμάτι. Όταν θέλει να μετακινηθεί οριζοντίως, το ένα τμήμα ράγας περιστρέφεται και η καμπίνα μετακινείται πλευρικά.

Το Multi χρησιμοποιεί μια τεχνολογία μαγνητικής ανύψωσης, γνωστή ως maglev. Πρόκειται για μια παρόμοια τεχνολογία με αυτή που χρησιμοποιείται σε ορισμένα συστήματα σιδηροδρόμων και αφήνει τις καμπίνες να αιωρούνται στις ράγες, παρά να κυλούν.

Το Multi έχει τη δυνατότητα να μειώσει το αποτύπωμα των κτιρίων

«Τα κτίρια γίνονται σαν κάθετες πόλεις και χρειάζονται ένα ευέλικτο σύστημα μεταφορών, παρόμοιο με το μετρό.

Η ταχύτητα κατά μήκος δεν επιλύει τις προκλήσεις που δημιουργούν τα ψηλά κτίρια», αναφέρει στην ιστοσελίδα της ThyssenKrupp ο Μάρκους Τζέτερ, ο επικεφαλής ερευνών της εταιρείας. Αυτός ο ανελκυστήρας είναι και πολύ καλός για το περιβάλλον. Θα μειώσει το κόστος ενέργειας στα κτίρια, ενσωματώνοντας ένα σύστημα που μειώνει τη ζήτηση ισχύος ως και 60%, δίνοντάς τους την ευκαιρία να μειώσουν τις εκπομπές τους.

Δημιουργούνται νέες αρχιτεκτονικές ευκαιρίες με την ενσωμάτωση του νέου συστήματος μεταφοράς

Τα ασανσέρ που γνωρίζουμε ως σήμερα, δημιουργήθηκαν το 1854, δίνοντας τη δυνατότητα δημιουργίας ψηλότερων ουρανοξυστών. Το Multi θα κάνει το ίδιο για τη σύγχρονη αρχιτεκτονική. Ο Άντονι Γουντ, εκτελεστικός διευθυντής της οργάνωσης Council on Tall Buildings and Urban Habitat, δήλωσε «Αυτό έχει την ικανότητα να αλλάξει γενικότερα τη βιομηχανία, αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζονται τα ψηλά κτίρια και επιτρέποντας πολύ πιο αποδοτικά εσωτερικά σχέδια, καθώς και καλύτερη συνδεσιμότητα.»

Το πρώτο σύστημα θα εγκατασταθεί στο Βερολίνο

Η εταιρεία είχε κάνει αναφορά στο σύστημα του Multi το 2014 και τελικά αποκάλυψε την πλήρη σχεδίασή του πρόσφατα. Η πρώτη πλήρης έκδοση του πολυκατευθυντικού ανελκυστήρα θα εγκατασταθεί στο νέο κτίριο East Side Tower Building από το μεσιτικό γραφείο OVG, στο Βερολίνο. Το «East Side Tower» θα είναι ένα κορυφαίο περιβαλλοντικό και καινοτόμο κτίριο. Θα βρίσκεται σε ύψος 140 μέτρων και θα είναι ένα πολυτελές πολυκατάστημα, που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2020.

Έχετε κάτι να προσθέσετε σε αυτό το άρθρο; Μοιραστείτε το στα σχόλια.

Πηγή

About admin 691 Articles
Στην σημερινή εποχή η απίστευτη εξέλιξη στην τεχνολογία και την επιστήμη είναι ραγδαία. Για να μην σας πιάνουν "αδιάβαστους" δημιουργήθηκε για εσάς το νέο Κυπριακό Blog τεχνολογίας TechBlogCY με νέα, ενημερώσεις, ειδήσεις, reviews, e-learnings για ότι τρέχει και αφορά την τεχνολογία, την επιστήμη και όχι μόνο. Εδώ θα γίνεις expert

Τα σχόλια σας