Χρόνια πολλά Linux! 25 χρονιά ζωής σήμερα

Ο Linux Kernel συμπληρώνει σήμερα 25 χρόνια ζωής!

Κοινοποιήστε το

25 Αυγούστου 1991: η Microsoft ήδη κυριαρχεί στον χώρο των λειτουργικών συστημάτων και τα συμβατά με το IBM PC συστήματα κερδίζουν τη μάχη των home υπολογιστών. Κάποιος Linus Torvalds, φοιτητής 21 χρονών από τη Φινλανδία, γράφει ένα μήνυμα σε ένα user group ζητώντας τις απόψεις τους για ένα μικρό project του, το οποίο αφορά έναν απλό Kernel [πυρήνα] λειτουργικού συστήματος – ο οποίος τρέχει σε επεξεργαστές Intel 386.

Αυτός ο ταπεινός πυρήνας, του οποίου η πρώτη λειτουργική εκδοχή διατέθηκε στις 5 Οκτώβρη 1991, δηλαδή λίγους μόλις μήνες αργότερα από το αρχικό μήνυμα-ιδέα του Torvalds, εξελίχθηκε στο Linux που γνωρίζουμε σήμερα και έγινε το πιο σημαντικό κομμάτι του ανοιχτού λογισμικού. Όταν ξεκίνησε το project o Linus, το θεωρούσε απλά «προσωπικό θέμα», όμως στη συνέχεια η ίδια η φύση του Linux οδήγησε σε κοινή συνεργασία πολλών ατόμων μαζί.

Διαβάστε επίσης  21 από τα πιο εντυπωσιακά γραφεία με Η/Υ

Ο αρχικός κώδικας ήταν 10.000 γραμμές, ενώ τώρα πλέον ξεπερνάει τις 22 εκατομμύρια, με 5.000 εθελοντές και 500 εταιρίες να συνεισφέρουν στην εξέλιξη του ανοιχτού λειτουργικού. Μπορείτε να δείτε διάφορα στοιχεία πάνω στην εξέλιξη του Linux σε αυτό το επίσημο infographic από το Linux Foundation.

Ακόμα κι αν δεν σας ενδιαφέρει το ίδιο το λειτουργικό σύστημα και οι τυπικές διανομές του, όπως οι Ubuntu, Mint και Fedora, είναι πολύ πιθανό να έχετε δουλέψει και παίξει σε Linux, καθώς το Android tablet ή το κινητό σας αξιοποιεί τον πυρήνα του.

Έχετε κάτι να προσθέσετε σε αυτό το άρθρο; Μοιραστείτε το στα σχόλια

Πηγή

About admin 691 Articles
Στην σημερινή εποχή η απίστευτη εξέλιξη στην τεχνολογία και την επιστήμη είναι ραγδαία. Για να μην σας πιάνουν "αδιάβαστους" δημιουργήθηκε για εσάς το νέο Κυπριακό Blog τεχνολογίας TechBlogCY με νέα, ενημερώσεις, ειδήσεις, reviews, e-learnings για ότι τρέχει και αφορά την τεχνολογία, την επιστήμη και όχι μόνο. Εδώ θα γίνεις expert

Τα σχόλια σας