Επισκεφτείτε αυτή την ιστοσελίδα πριν πληρώσετε λύτρα σε hackers για τα κρυπτογραφημένα αρχεία σας

Αν έχετε πέσει θύμα ransomware και σας κλειδώσανε τα αρχεία, υπάρχει λύση

Κοινοποιήστε το

Οι επιθέσεις ransomware βρίσκονται σε άνοδο τον τελευταίο καιρό. Αν και για πολλές –και μεγάλες- επιθέσεις δεν μαθαίνουμε το παραμικρό (ειδικά όταν πρόκειται για την φήμη ενός οργανισμού ή μίας επιχείρησης, στις αρχές της χρονιάς έγινε γνωστό ότι ένα νοσοκομείο στο Χόλυγουντ πλήρωσε $17.000 σε bitcoins σε hackers για να αποκρυπτογραφήσουν τα αρχεία του.

Ένα επίσης Πανεπιστήμιο στον Καναδά πλήρωσε $20.000 στους επιτιθέμενους για τον ίδιο λόγο. Αν νομίζατε πάντως ότι το ζήτημα αφορά μόνο τις επιχειρήσεις κάνετε λάθος, αφού το ransomware και οι επιτιθέμενοι δεν κάνουν διακρίσεις. Τον Μάρτιο, έκανε την εμφάνιση του ένα νέο είδος ransomware που κρυπτογραφεί ολόκληρους σκληρούς δίσκους, ενώ ransomware βρέθηκε και στην δημοφιλή εφαρμογή για υπολογιστές Mac με την ονομασία Transmission.

Διαβάστε επίσης  Γυναίκα μηνύει τους γονείς της για αναρτήσεις ντροπιαστικών φωτογραφιών στο Facebook

Για να βοηθήσουν εταιρείες αλλά και άτομα που έχουν πέσει θύματα ransomware, η Interpol μαζί με την Ολλανδική αστυνομία και σε συνεργασία με τις εταιρείες Kaspersky και Intel, δημιούργησαν μία ιστοσελίδα με την ονομασία No More Ransom, η οποία διαθέτει μία γκάμα από εργαλεία ανίχνευσης και αποκρυπτογράφησης, καθώς και συμβουλές για το πώς να προστατεύσετε τα δεδομένα σας από το ransomware.

Οι χρήστες μάλιστα μπορούν να ανεβάσουν αρχεία, και να ελέγξουν αν κάποιο από τα 160 χιλιάδες κλειδιά αποκρυπτογράφησης που υπάρχουν στην βάση δεδομένων του μπορούν να χρησιμεύσουν. Αν και ενδεχομένως μπορεί να μην καταφέρετε –αν βεβαίως πέσατε θύματα- να ανακτήσετε τα αρχεία σας, πριν κάνετε οτιδήποτε, δεν είναι κακό να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα.

Έχετε κάτι να προσθέσετε σε αυτό το άρθρο; Μοιραστείτε το στα σχόλια

Πηγή

About admin 691 Articles
Στην σημερινή εποχή η απίστευτη εξέλιξη στην τεχνολογία και την επιστήμη είναι ραγδαία. Για να μην σας πιάνουν "αδιάβαστους" δημιουργήθηκε για εσάς το νέο Κυπριακό Blog τεχνολογίας TechBlogCY με νέα, ενημερώσεις, ειδήσεις, reviews, e-learnings για ότι τρέχει και αφορά την τεχνολογία, την επιστήμη και όχι μόνο. Εδώ θα γίνεις expert

Τα σχόλια σας