Τι είναι η Black Friday και η Cyber Monday?

Κοινοποιήστε το

Τι είναι η Black Friday?

Κάθε χρόνο, την τελευταία Πέμπτη του Νοεμβρίου, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής γιορτάζουν τη Γιορτή των Ευχαριστιών. Η αμέσως επόμενη ημέρα είναι η Black Friday.

Η ημέρα μετά τη Γιορτή των Ευχαριστιών υπήρξε ημέρα εκπτώσεων και αυξημένης αγοραστικής κίνησης ήδη από το 1930, και θεωρείται η έναρξη της χριστουγεννιάτικης περιόδου αγορών στις ΗΠΑ. Δεν αποτελεί επίσημη αργία, όμως σε ορισμένες πολιτείες, όπως στην California, δίνεται άδεια στους εργαζομένους στην τοπική κυβέρνηση εκείνη την ημέρα.

Είναι συχνό φαινόμενο αυτή την ημέρα να συγκεντρώνονται εκατοντάδες άνθρωποι από τα χαράματα έξω από πολυκαταστήματα, περιμένοντας να ανοίξουν οι πόρτες, και να προσπαθούν να μπουν όσο γίνεται νωρίτερα, για να προλάβουν τις προσφορές.

Τι είναι η Black Friday και η Cyber Monday + Μία Ελληνική Προσφορά 01

Μάλιστα, δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις τραυματισμών, ή ακόμα και θανάτων. H ιστοσελίδα blackfridaydeathcount.com έχει καταγράψει 7 θανάτους και σχεδόν 100 τραυματισμούς από το 2006 μέχρι το 2014, στις ΗΠΑ αλλά και σε άλλες χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο.

Τι είναι η Black Friday και η Cyber Monday + Μία Ελληνική Προσφορά 02

Με την άνοδο του ηλεκτρονικού εμπορίου, τα περισσότερα e-shop του εξωτερικού, καθώς και ιστοσελίδες παροχής υπηρεσιών διαφόρων ειδών όπως Web Hosting, παρέχουν περιορισμένες εκπτώσεις που συνήθως κρατούν για το τετραήμερο Παρασκευή μέχρι Δευτέρα.

Τι είναι η Black Friday και η Cyber Monday + Μία Ελληνική Προσφορά 03

Η φρενίτιδα αυτή έρχεται πλέον Κύπρο και αρκετά καταστήματα ήδη άρχισαν τις προετοιμασίες και τις διαφημιστικές καμπάνιες!

Πώς προέκυψε το όνομα?

Είναι διαδεδομένος μύθος στο εξωτερικό πως το όνομα Black Friday προέρχεται από τις εκφράσεις που χρησιμοποιούν οι Αμερικανοί σχετικά με το αν μια επιχείρηση έχει πλεόνασμα ή έλλειμμα. Όταν έχει έλλειμμα, λένε πως “είναι στο κόκκινο”, ενώ όταν έχει πλεόνασμα, λένε πως “είναι στο μαύρο”. Την Black Friday, λόγω των αυξημένων πωλήσεων, οι εμπορικές επιχειρήσεις θεωρείται πως είναι στο μαύρο.

Διαβάστε επίσης  Τι είναι το BFF στο Facebook; Μια άλλη απάτη;

Στην πραγματικότητα, όμως η ονομασία χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στις αρχές της δεκαετίας του ’60 στη Philadelphia. Λόγω της αυξημένης κίνησης και των μποτιλιαρισμάτων στους δρόμους, οι αστυνομικοί αποκαλούσαν τις ημέρες μετά τη Γιορτή των Ευχαριστιών Black Friday και Black Saturday.

Τι είναι η Black Friday και η Cyber Monday + Μία Ελληνική Προσφορά 06

Μάλιστα, στους εμπόρους δεν άρεσε τόσο η ονομασία, επειδή τη θεωρούσαν αρνητική, και προτιμούσαν να αποκαλείται “Big Friday”. Όμως τελικά το Black Friday επικράτησε και επεκτάθηκε σαν ονομασία και σε άλλες πόλεις τις δεκαετίες του 1970 και 1980.

Τι είναι η Cyber Monday?

Όπως και η Black Friday, η Cyber Monday είναι η Δευτέρα μετά τη Γιορτή των Ευχαριστιών. Αφορά προσφορές για αγορές προϊόντων μέσω Internet.

Τι είναι η Black Friday και η Cyber Monday + Μία Ελληνική Προσφορά 05

Σε γενικές γραμμές είναι προσφορές από μικρότερα καταστήματα και επιχειρήσεις που δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τα πολυκαταστήματα και τις πολυεθνικές επιχειρήσεις της Black Friday.

Τον όρο δημιούργησε το 2005 η Ellen Davis, αντιπρόεδρος του National Retail Federation. Σήμερα ο όρος χρησιμοποιείται στις εξής χώρες: Αργεντινή, Γερμανία, Δανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιαπωνία, Ιρλανδία, Καναδάς, Κίνα, Κολομβία, Νορβηγία, Ολλανδία, Ουγκάντα, Πορτογαλία, Σουηδία, και Χιλή.

Έχετε κάτι να προσθέσετε σε αυτό το άρθρο; Μοιραστείτε το στα σχόλια

Πηγή

About admin 691 Articles
Στην σημερινή εποχή η απίστευτη εξέλιξη στην τεχνολογία και την επιστήμη είναι ραγδαία. Για να μην σας πιάνουν "αδιάβαστους" δημιουργήθηκε για εσάς το νέο Κυπριακό Blog τεχνολογίας TechBlogCY με νέα, ενημερώσεις, ειδήσεις, reviews, e-learnings για ότι τρέχει και αφορά την τεχνολογία, την επιστήμη και όχι μόνο. Εδώ θα γίνεις expert

Τα σχόλια σας