Η NASA καλλιεργεί πατάτες για τον πλανήτη Άρη

Κοινοποιήστε το

Στην ταινία του Ρίντλεϊ Σκοτ “The Martian”, ο αστροναύτης Μαρκ Γουάτνι (Ματ Ντέιμον) εγκαταλείπεται στον Άρη, αναγκάζεται να επιστρατεύσει την εφευρετικότητα του και να καλλιεργήσει πατάτες, για να επιβιώσει μέχρι να οργανωθεί μία επιχείρηση διάσωσης.

Η NASA λοιπόν, σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Κέντρο Πατάτας στο Περού (CIP), αποφάσισε να κάνει την επιστημονική φαντασία πραγματικότητα και να καλλιεργήσει πατάτες στην Γη, σε συνθήκες αντίστοιχες με αυτές που υπάρχουν στον “Κόκκινο Πλανήτη” με την ελπίδα ότι οι καρποί (κυριολεκτικά) του πειράματος της θα ανοίξουν νέους δρόμους για τις διαστημικές φάρμες.

Το πείραμα, το οποίο ξεκίνησε τον περασμένο Ιανουάριο, διεξάγεται με χώμα από την La Joya Pampas, μία περιοχή της ερήμου Ατακάμα, στη βόρεια Χιλή, σε εργαστηριακό περιβάλλον το οποίο μιμείται τις συνθήκες ατμόσφαιρας του Άρη. Οι ερευνητές έχουν επιλέξει 100 διαφορετικές ποικιλίες πατάτας, εκ των οποίων οι 40 φυτρώνουν στις Περουβιανές Άνδεις και οι 60 είναι γενετικά τροποποιημένες, προκειμένου να αντέξουν στις ακραίες συνθήκες του Διαστήματος. Και γιατί πατάτες, θα αναρωτηθεί κανείς.

Διαβάστε επίσης  Στην Ελβετία το πρώτο εργοστάσιο που «ρουφάει» διοξείδιο απευθείας από την ατμόσφαιρα

Όπως επισημαίνεται σε άρθρο του Scientific American, μία πατάτα δύναται να περιέχει το 10% των απαιτούμενων καθημερινών θερμιδικών αναγκών ενός μέσου ατόμου. Επίσης, ευδοκιμούν σε σκληρά περιβάλλοντα, όπως το εξαιρετικά ξηρό και ερημικό τοπίο του Άρη. Η NASA σχεδιάζει να συνεχίσει το πείραμα αυτό τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο και ενδεχομένως να επεκτείνει τη διάρκεια του, αν τα αποτελέσματα κριθούν ικανοποιητικά.

Έχετε κάτι να προσθέσετε σε αυτό το άρθρο; Μοιραστείτε το στα σχόλια

Πηγή

About admin 691 Articles
Στην σημερινή εποχή η απίστευτη εξέλιξη στην τεχνολογία και την επιστήμη είναι ραγδαία. Για να μην σας πιάνουν "αδιάβαστους" δημιουργήθηκε για εσάς το νέο Κυπριακό Blog τεχνολογίας TechBlogCY με νέα, ενημερώσεις, ειδήσεις, reviews, e-learnings για ότι τρέχει και αφορά την τεχνολογία, την επιστήμη και όχι μόνο. Εδώ θα γίνεις expert

Τα σχόλια σας