Παγκόσμια επίθεση από χάκερς σε δεκάδες χώρες, από κλεμμένο λογισμικό της N.S.A

Κοινοποιήστε το

Πρωτοφανούς έκτασης επίθεση με ransomware εκδηλώνεται διεθνώς, με μολύνσεις συστημάτων να αναφέρονται σε φορείς και οργανισμούς σε όλο τον κόσμο, ακόμη και νοσοκομεία.

Οι χάκερς που εκμεταλλεύτηκαν  δεδομένα που έχουν κλαπεί από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών πραγματοποίησαν εκτεταμένες κυβερνοεπιθέσεις.

Όπως αναφέρει το BBC, καθώς και άλλα διεθνή ΜΜΕ, έχουν κυκλοφορήσει ευρέως screenshots ενός προγράμματος που «κλειδώνει» υπολογιστές και ζητεί λύτρα σε bitcoins για να τους απελευθερώσει. Μολύνσεις έχουν αναφερθεί στη Μ. Βρετανία,τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Ισπανία, την Ιταλία, το Βιετνάμ, την Ταιβάν και αρκετές άλλες χώρες.

Διαβάστε επίσης  Νέα εποχή, Τα router γίνονται 64-bit

Σύμφωνα με ειδικούς ασφαλείας υπολογιστών,πρόκειται για ένα πρόγραμμα υπό την ονομασία WannaCry, με τα περιστατικά να ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες. Από πλευράς της η εταιρεία ασφαλείας Kaspersky έκανε λόγο για 74 χώρες, με τον αριθμό να αυξάνεται.

Στόχος κυβερνοεπίθεσης έγινε και το βρετανικό σύστημα υγείας (NHS) και screenshots του προγράμματος αναρτήθηκαν online. Μεταξύ των στόχων επίσης συμπεριλαμβάνονται και αρκετές ισπανικές εταιρείες, καθώς και φορείς στην Ιταλία.

Ειδικοί του χώρου της ασφαλείας αναφέρουν πως η πρωτοφανούς έκτασης κυβερνοεπίθεση εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς, ενώ κάποιοι σημειώνουν ότι οι δράστες φαίνονται να εκμεταλλεύονται κενά ασφαλείας που αποκαλύφθηκαν από μία ομάδα ονόματι Shadow Brokers, η οποία ισχυρίστηκε πρόσφατα πως διέρρευσε εργαλεία hacking που εκλάπησαν από την NSA.

Στη Βρετανία έχει προκληθεί ιδιαίτερη αναστάτωση καθώς, όπως ανέφερε το Reuters, ακυρώθηκαν ραντεβού με γιατρούς και εγχειρήσεις. Όσον αφορά στους στόχους στην Ισπανία, μεταξύ τους περιλαμβάνεται και ο τηλεπικοινωνιακός κολοσσός Telefonica (αν και, όπως ανακοινώθηκε, δεν επηρεάστηκαν πελάτες).

Επίσης, μεταξύ των μεγάλων εταιρειών που στοχοποιήθηκαν,όπως έγινε γνωστό, είναι και η FedEx. Άλλες εταιρείες που μπήκαν στο στόχαστρο είναι οι Iberdrola και Gas Natural.

Ας ελπίσουμε πως δεν θα προχωρήσει περισσότερο η επίθεση αυτή. Προσοχή στα επισυνημμένα αρχεία στο email σας.

Έχετε κάτι να προσθέσετε σε αυτό το άρθρο; Μοιραστείτε το στα σχόλια.

Πηγή

About admin 691 Articles
Στην σημερινή εποχή η απίστευτη εξέλιξη στην τεχνολογία και την επιστήμη είναι ραγδαία. Για να μην σας πιάνουν "αδιάβαστους" δημιουργήθηκε για εσάς το νέο Κυπριακό Blog τεχνολογίας TechBlogCY με νέα, ενημερώσεις, ειδήσεις, reviews, e-learnings για ότι τρέχει και αφορά την τεχνολογία, την επιστήμη και όχι μόνο. Εδώ θα γίνεις expert

Τα σχόλια σας