Η τεχνολογία άλλαξε για πάντα: Επιστήμονες του Harvard γράφουν ιστορία μετατρέποντας το υδρογόνο σε μέταλλο

Κοινοποιήστε το

Εδώ και τουλάχιστον 100 χρόνια, ο μονόκερος της επιστημονικής κοινότητας ήταν η μετατροπή του υδρογόνου, του ελαφρύτερου στοιχείου του περιοδικού πίνακα, σε μέταλλο.

Και τώρα, οι επιστήμονες κατάφεραν να πιάσουν αυτόν τον μονόκερο, επιδεικνύοντας τις ασύλληπτες ικανότητες της σύγχρονης αλχημείας.

Όπως δημοσίευσε πριν λίγες μέρες το επιστημονικό περιοδικό Science, επιστήμονες του Harvard University κατάφεραν επιτέλους να παράξουν μια μικρή ποσότητα μετάλλου κατασκευασμένου από υδρογόνο, δημιουργώντας το πιο σπάνιο και, κατά πάσα πιθανότητα, πιο πολύτιμο υλικό που υπάρχει αυτή τη στιγμή στον πλανήτη.

harvard

Και αυτό γιατί το μεταλλικό υδρογόνο μπορεί, θεωρητικά, να φέρει επανάσταση στον τομέα της τεχνολογίας, επιτρέποντας τη δημιουργία υπέρ-γρήγορων υπολογιστών, τρένων μαγνητικής αιώρησης υψηλής ταχύτητας και εξαιρετικά αποδοτικών οχημάτων, καθώς και να εξελίξει σε τεράστιο βαθμό οτιδήποτε έχει σχέση με την ηλεκτρική ενέργεια.

Επίσης, μπορεί να ανοίξει νέους δρόμους στην ανθρωπότητα για την εξερεύνηση του διαστήματος, δρόμους που μέχρι σήμερα δεν είχαμε καν ονειρευτεί.

Όλα αυτά όμως εξαρτώνται από το επόμενο βήμα των επιστημόνων, το οποίο είναι να ελέγξουν κατά πόσο το νέο αυτό μέταλλο είναι σταθερό σε φυσιολογικές θερμοκρασίες και πιέσεις.

«Πρόκειται για το ιερό δισκοπότηρο της φυσικής υψηλής πίεσης», είπε ο καθηγητής Isaac Silvera, ο οποίος δημιούργησε το μέταλλο μαζί με τον Dr. Ranga Dias. «Είναι το πρώτο δείγμα μεταλλικού υδρογόνου που έχει υπάρξει στην ιστορία της Γης, οπότε όταν το κοιτάζεις, κοιτάζεις κάτι που δεν είχε υπάρξει μέχρι σήμερα», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης  NASA: Υπάρχει και άλλο ηλιακό σύστημα με αντίστοιχο αριθμό πλανητών με το δικό μας

harvard

Προς το παρόν το μικροσκοπικό κομμάτι μετάλλου είναι ορατό μόνο μέσα από δύο διαμάντια, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για να συντρίψουν το υγρό υδρογόνο σε θερμοκρασίες πολύ κάτω του μηδενός. Για την ακρίβεια, η πίεση που ασκήθηκε για να δημιουργηθεί το μέταλλο ήταν τόσο τεράστια, που ξεπέρασε αυτή που υπάρχει στο κέντρο της Γης.

Έχετε κάτι να προσθέσετε σε αυτό το άρθρο; Μοιραστείτε το στα σχόλια.

Πηγή

About admin 691 Articles
Στην σημερινή εποχή η απίστευτη εξέλιξη στην τεχνολογία και την επιστήμη είναι ραγδαία. Για να μην σας πιάνουν "αδιάβαστους" δημιουργήθηκε για εσάς το νέο Κυπριακό Blog τεχνολογίας TechBlogCY με νέα, ενημερώσεις, ειδήσεις, reviews, e-learnings για ότι τρέχει και αφορά την τεχνολογία, την επιστήμη και όχι μόνο. Εδώ θα γίνεις expert

Τα σχόλια σας