Ο ‘πόλεμος’ του dark web, AlphaBay και η εμπλοκή της Κύπρου

Ο αυτόχειρας διαχειριστής του AlphaBay φέρεται να διατηρούσε ακίνητα στη χώρα μας

Κοινοποιήστε το

Μπορεί να εξουδετερώθηκαν οι AlphaBay και Hansa, δύο από τις μεγαλύτερες “αγορές” του dark web, μέσω των οποίων διακινούνταν επικίνδυνα χημικά, τοξικές ουσίες, όπλα, καθώς και κακόβουλο λογισμικό ή κλεμμένα δεδομένα, αλλά τώρα άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι για τα άτομα που κρύβονταν πίσω από τη διαχείριση των εν λόγω ιστοσελίδων.

Διαβάστε επίσης  Τα bots (ρομπότ) του Facebook θέλουν να κάνουν πραγματικούς διαλόγους με ανθρώπους

Αποκαλυπτικό είναι σχετικό δημοσίευμα των FT σύμφωνα με το οποίο το τελευταίο κομμάτι του πάζλ αποτέλεσε ο Alexandre Cazes, καναδέζος πολίτης, ο οποίος συνελήφθη στις 5 Ιουλίου στην Μπανγκόκ και φέρεται να ήταν εκ των επικεφαλής των διαχειριστών του AlphaBay.

Μια εβδομάδα μετά τη σύλληψη του ο Cazes εντοπίστηκε στο κελί του κρεμασμένος και η αυτοκτονία του ήγειρε διάφορα ερωτηματικά κατά πόσον ήταν αυτόβουλη. Σύμφωνα, πάντως, με τα έγγραφα της Δικαιοσύνης ο Cazes διαχειριζόταν το site AlphaBay από την Ταϊλάνδη για περισσότερα από δύο χρόνια, συσσωρεύοντας $ 23.033.975 και κατέβαλε μισθούς σε οκτώ με 19 βοηθούς διαχειριστές και συντονιστές.

Το πιο περίεργο γεγονός σύμφωνα και με τους Αμερικανούς εισαγγελείς, είναι ότι ο κατηγορούμενος χρησιμοποιούσε την πραγματική διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του, μια διεύθυνση Hotmail – Pimp_Alex_91@hotmail.com – σαν email επικοινωνίας του CMS σύμφωνα με το Motherboard.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, να λαμβάνουν όλοι οι νέοι χρήστες μηνύματα καλωσορίσματος από τη διεύθυνση αυτή, μετά την εγγραφή τους στον ιστότοπο, ή αν χρησιμοποιούσαν το εργαλείο αλλαγής κωδικού πρόσβασης.

Όπως σημειώνουν οι FT, παρά το γεγονός ότι ο Cazes θεωρείτο ως πιστός σε «κρυπτό νόμισμα», ο ίδιος υιοθέτησε μια πιο παραδοσιακή προσέγγιση στη διαχείριση του πλούτου.

Ο Alexandre Cazes, σύμφωνα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, χρησιμοποίησε ένα δίκτυο υπεράκτιων συμφωνιών και οργανισμών σε Ελβετία, Κύπρο, Ταϊλάνδη και Λιχτενστάιν για να συγκεντρώσει 770.000 δολάρια σε μετρητά, 10 πολυτελή οχήματα, μεταξύ των οποίων ένα Lamborghini Aventador και ακίνητα συνολικής αξίας άνω των $ 12.5 εκατ.  σε Ταϊλάνδη και Κύπρο.

Τα υπόλοιπα 6,5 εκατομμύρια δολάρια της περιουσίας του διατηρήθηκαν σε συνδυασμό διαφορετικών κρυπτοεπιχειρήσεων.

Έχετε κάτι να προσθέσετε σε αυτό το άρθρο; Μοιραστείτε το στα σχόλια.

Πηγή

About admin 691 Articles
Στην σημερινή εποχή η απίστευτη εξέλιξη στην τεχνολογία και την επιστήμη είναι ραγδαία. Για να μην σας πιάνουν "αδιάβαστους" δημιουργήθηκε για εσάς το νέο Κυπριακό Blog τεχνολογίας TechBlogCY με νέα, ενημερώσεις, ειδήσεις, reviews, e-learnings για ότι τρέχει και αφορά την τεχνολογία, την επιστήμη και όχι μόνο. Εδώ θα γίνεις expert

Τα σχόλια σας